Illustere kunsten

derren_brown_apocalypse_hp_ffffff

Derren Brown

Je weet dat je in de maling genomen wordt en toch wil je het zien, horen, proeven of ruiken. Het creëren van iets wat er niet is, is inmiddels tot ware kunst verheven. Derren Brown, een Amerikaanse tv–illusionist, die in zijn programma gedachten van zijn toeschouwers lijkt te kunnen lezen, zegt het zelf : ”Het is maar een illusie.” 

Bij shows werkt men veel met optische illusies. In theorie heel eenvoudig, je ziet iets wat er niet is of wat niet kan. Praktisch vaak duur en ingewikkeld, zeker wanneer er veel techniek in de acts verwerkt zit. Illusionisten zijn meesters in het verpakken van hun acts. Al is het maar om de toeschouwer af te leiden om de truc te doorzien.

Een handigheidje bij het illusionisme is inspelen op het voorstellingsvermogen van de toeschouwer. Hoop of verwachting kan worden aangewend om deze te misleiden. Zo moeilijk is dat niet. We worden overspoeld met reclame vol met ‘valse’ hoop of verwachting. Marketinginstrumenten misleiden ons dagelijks.

En wat is werkelijkheid? Is hetgeen we zien niet ons eigen beeld van de werkelijkheid? Vanuit die redenering is de betovering van de illusionist onze waarheid op dat moment. En dat is nu net de bedoeling van zijn show.